Passion4dogsLET OP:

MOMENTEEL LIGGEN DE WERKZAAMHEDEN M.B.T. HONDEN EVEN STIL,

IN DE TOEKOMST HOOP IK HIER WEER MEE VERDER TE GAAN.Hondenmassage:

Massage, voor mensen is dit al een bekend fenomeen, maar ook voor honden is dit geen overbodige luxe. Massage is niet alleen goed bij overbelaste spieren of voor ondersteuning in de sport, het heeft nog veel meer voordelen, zowel op fysiek als mentaal vlak.

Enkele voordelen van massage zijn een betere doorbloeding, stressverlichting & ontspanning, het versneld afvoeren van afvalstoffen, minder kans op (chronische) blessures en het gedrag van de hond kan verbeteren. Massage heeft een gunstig effect op huid en vacht, op het lymfestelsel en het hormoonstelsel. Verder kan massage een positieve bijdrage leveren bij onzekere, angstige, agressieve of hyperactieve honden, omdat ze leren ontspannen te reageren in moeilijke situaties. Bovendien activeert of kalmeert massage het zenuwstelsel, naar gelang de gebruikte techniek. Massage is daarom ook perfect  in te zetten in combinatie met gedragsbegeleiding. Het kan zij dat de hond in het begin aan massage moet wennen, maar is hij/zij eenmaal gewend, dan heb je grote kans dat het dier lekker tijdens de massage lekker in slaap valt.

 

Hondenfitness:

 

Hersenwerk:

Hersenwerk bestaat uit puzzels waarin eten of voorwerpen zijn verborgen en die de zintuigen en het zenuwstelsel van honden prikkelen en daarmee de hersenen aan het werk zetten.

Maar bovenal: hersenwerk is plezier voor hond en baas ! Elke hond heeft behoefte aan mentale uitdaging, hersenwerk is een mooie manier om aan deze behoefte te voldoen.

Tijdens de les maak je met je hond kennis met verschillende soorten puzzels, van verschillende soorten materialen. Je zult zien dat het meer is dan alleen een leuke bezigheid of uitdaging. Dat elke hond zijn eigen voorkeuren en mogelijkheden heeft en zijn eigen manier van hersenwerken. Je leert hoe je een puzzel aan kan bieden, wat de stappen zijn voor de opbouw en waar je rekening mee dient te houden. Ook ga je zelf aan het knutselen om leuke puzzels te bedenken voor je hond, zodat je na de workshop thuis ook lekker verder kan gaan met hersenwerken. Je hebt geen dure spellen nodig om met je hond te hersenwerken, na deze workshop besef je dat je veel hersenwerk spullen zelf al in huis hebt en zie je in veel (goedkope) spullen die je in de winkels tegenkomt een leuk hersenwerkje voor je hond.

 

Samen actief:

Wandelen met je hond is heerlijk, vooral als je samen het bos in kunt gaan. Vaak denken we dat het voor de hond pas leuk is als hij lekker los rond kan rennen, maar dat is helaas niet overal meer mogelijk, aangezien er in steeds meer gebieden een aanlijnplicht is. Ook is het niet voor elke hond mogelijk om los te lopen, b.v. door een sterk jachtinstinct. Daarnaast kan het ook zijn dat je liever een aanlijngebied opzoekt, b.v. omdat je hond moeite heeft met loslopende honden die op hem af komen.

Je hond heeft naast fysieke inspanning ook behoefte aan geestelijke uitdaging. Het liefst doet hij dat samen met jou ! Samen denken, samen werken, samen beleven. Tijdens de workshop “Actief met je hond in het bos” krijg je tips en ideeën hoe je je wandelingen nog veel leuker kunt maken, zowel voor jezelf als voor je hond. Het maakt dan niet meer uit als je hond verplicht aangelijnd moet blijven, ook aangelijnd kan je namelijk heel veel leuke dingen samen doen.  Met de tips en ideeën kun je uiteraard ook buiten het bos aan de slag, gewoon in je eigen woonomgeving. Je leert anders kijken naar de dingen die je onderweg tegenkomt.

Tijdens de workshop leer je gebruik te maken van de dingen die je in de natuur tegenkomt. De zintuigen van je hond zullen aan het werk gezet worden en er kan ook gewerkt worden aan een stukje lichaamsbewustwording en balans &  coördinatie. Er wordt met voertjes en/of speeltjes gewerkt. Je gaat samen aan de slag, door de samenwerking zal de onderlinge band worden versterkt en het plezier worden vergroot. Het levert een positieve bijdrage aan ontspanning, zelfvertrouwen en zelfbeheersing bij de hond en na de wandeling zal hij niet alleen fysiek moe en voldaan zijn, maar ook mentaal. Actief in het bos kan daardoor tevens een positieve bijdrage leveren voor honden met ongewenst gedrag. Tijdens de workshop wordt er rekening gehouden met de fysieke mogelijkheden van zowel hond als baas en met de persoonlijke zones van de honden. Verder zal je ook bewust worden gemaakt van de signalen die je hond uitzendt tijdens de wandeling, tijdens de bezigheden, maar ook m.b.t. de andere honden. Zo kan je je hond nog beter leren kennen en begrijpen.

Tijdens de gehele workshop blijven de honden aangelijnd. De workshop is daarom ook  uitermate geschikt voor honden met een iets grotere persoonlijke zone. Omdat de honden lekker aan het werk worden gezet, zullen ze minder oog hebben voor de andere honden en de afleidingen om hen heen.

 

Steppen met je hond:

Steppen met je hond. Samen actief bezig zijn, samen werken, samen genieten. Wie wil dat nou niet ?
Steppen is een goede workout voor zowel baas als hond.  Werken aan conditie, spieropbouw, z.n. gewichtsverlies,
maar ook lekker het hoofd leeg maken en ontspannen.

Om blessurevrij en veilig te kunnen steppen, ga je tijdens een workshop aan de gang met een goede stephouding,  techniek, diverse oefeningen om je vertrouwd te maken met de step en natuurlijk, last but not least, de noodstop ! Tijdens dit deel van de workshop/les wacht je hond in de auto of onder toezicht van een begeleider. Uiteraard kan je dit deel ook volgen als je nog geen hond hebt of als je hond er (nog) niet aan toe is om mee te gaan aan de step.

Pas als jij het steppen beheerst, komt je hond in beeld. Stap voor stap maakt je hond kennis met de step. Elke hond leert op zijn eigen manier en in eigen tempo. Je hond zal aangeven of hij het leuk vindt of niet, of hij in een lekker tempo mee wil draven of het juist graag rustig aan wil doen. Tijdens het steppen draagt je hond een goed zittende halsband of tuig. Slippende of corrigerende lijnen of tuigen zijn niet toegestaan.